Friday, June 24, 2011

TRIP UMRAH KEKAWAN BAJET 2013


Alhamdulillah, Trip Umrah Kekawan Bajet akan berterusan. So, mari lah kekawan kita berusaha menjadi tetamu Allah. InsyaAllah. Jika ada lebihan dari keuntungan trip ini akan disumbangkan ke DANA MADRASAH KEMBOJA (DMK).
TRIP
BULAN
TARIKH
HARGA/ORANG
PENERBANGAN
Umrah Kekawan  10h/8m
20-30 Mac 2013

22 Mei - 1 Jun 2013
Cuti Sekolah

Cuti Sekolah
RM4650

RM5490
BIMAN/PIA

BIMAN/PIA

Harga tertakluk kepada perubahan jika ada.

  • HARGA : termasuk penerbangan/flight, visa umrah, kursus umrah, penginapan (hotel bajet), pengangkutan dan mutawwif.
  • Makan sendiri. Jemaah boleh makan ikut masa, menu dan bajet sendiri. Mutawwif akan tunjukkan tempat makanan (amat banyak) di sekitar hotel & masjid.
  • BOOKING : RM200/orang. DAFTAR sebelum 31 DIS 2012. (Daftar online dulu ye di sini)
  • KURSUS : 30-45 hari sebelum berlepas.
  • BAKI BAYARAN : bayar semasa kursus. (dlm 30-45 hari sebelum berlepas)
  • TERHAD : 45 jemaah setiap trip. 1st come 1st serve utk BOOKING.

APA KATA JEMAAH KAMI? 
Ni depa yang kata, ALhamdulillah. Nak tengok? klik sini.

ITINERARI / ATURCARA

HARI
ATURCARA (utk flight BIMAN)
1
KLIA
Semua Jemaah berkumpul di Kaunter A, Aras 5 (BIMAN AIRWAYS) pada 10.00 malam untuk proses check in. Serah bayaran tambahan RM100 + USD20 untuk kos transit di KLIA.
2
KLIA > DHAKA > JEDDAH
Jangka berlepas 1.05am ke Dhaka dengan penerbangan BIMAN AIRWAYS.  Tiba di Airport Dhaka (dalam 3.30am), wakil BIMAN akan menjemput Jemaah untuk transit; melalui imigresen dan menaiki kenderaan ke resthouse di Dhaka untuk berehat. Acara bebas. (Jika ingin pusing Dhaka menaiki van, tambahan RM20/orang). Sarapan dan makan tengahari disediakan oleh pihak Resthouse. Dalam 6.30pm check-out dan bertolak ke airport untuk penerbangan ke Jeddah. Berlepas pada 12.30mlm.
3
JEDDAH > MADINAH
Tiba Jeddah Airport 5am. Selepas proses imigresen ,solat Subuh dan menaiki kenderaan ke Madinah.  Jangka tiba 10pagi. Jemaah check – in dan aturcara bebas. Solat Jumaat di masjid Nabawi. Mutawwif akan bawa Jemaah berjalan kawasan sekitar untuk tunjuk kawasan masjid Nabawi, tempat makan dan lain tempat yang penting.
4
MADINAH
Awal pagi bergerak untuk ziarah Madinah( MasjidQuba’, Ladangkurma, Masjid Qiblatain, JabalUhud dan Pasar Tamar). InsyaAllah, 2 jam sebelum Jumaat dah berada kembali di hotel/masjid Nabawi.
5
MADINAH > MAKKAH
Ziarah Wada’. Jemaah pakai ihram untuk bersiap ke Makkah. 10am >singgah di Bir Ali untuk berniat umrah > teruskan perjalanan ke Makkah. Jangka tiba 7-8mlm. Check in hotel dan selepas itu InsyaAllah mutawif akan bawa Jemaah untuk umrah pertama. Juga tunjukkan kawasan sekitar Masjidilharam, restoran/tempatmakan yang sesuai.
6
MAKKAH
Aturcara bebas. Jemaah di galakkan memperbanyakkan ibadah.
7
MAKKAH
Jemaah di bawa ziarah menaiki kenderaan (JabalThur, Arafah, Mudzalifah, Mina, JabalNur, Jaáranah) dan kembali ke Makkah. Di Jaáranah , Jemaah bolehmemakai ihram dan berniatumrah sekiranya ingin mengerjakan umrah.
8
MAKKAH
Aturcara bebas. Jemaah di galakkan memperbanyakkan ibadah.
9
MAKKAH
Aturcara bebas. Jemaah di galakkan memperbanyakkan ibadah.
10
MAKKAH
Aturcara bebas. Jemaah di galakkan memperbanyakkan ibadah.
11
MAKKAH
Aturcara bebas. Jemaah di galakkan memperbanyakkan ibadah. Melawat ladang unta dan Masjid Hudaibiyyah. Jemaah boleh memakai ihram dan berniat umrah di sini. (Jika mendapat kelulusan pihak berkuasa, boleh ziarah ke Kilang Kelambu Kaabah dan Muzium)
12
MAKKAH > JEDDAH > DHAKA
Jemaah lakukan tawaf wada’ dan insyaAllah 10 mlm bergerak ke Jeddah Airport untk penerbangan ke Dhaka & KLIA. 5.30 pagi jangka berlepas. Tiba Airport Dhaka untuk transit ke Kuala Lumpur. Jangka berlepas 8.00 mlm ke KLIA.
13
DHAKA > KUALA LUMPUR
InsyaAllah jangka tiba KLIA pada 2am dengan selamat dan mendapat umrah yang mabrur.


BERMINAT? Nak daftar?
Kena la isi borang online di sini ye. Klik sini.

BILA BOLEH DAFTAR?
Booking dah buka. 1st come 1st serve. Trip kekawan ni tak ramai sangat, dlm 30-40 orang sahaja per trip. Isi borang online dulu jika berminat. TUTUP jika dah penuh atau 45 hari sebelum tarikh penerbangan.

PERLU MAKLUMAT LANJUT?
Sila hubungi saya di tripkekawan@yahoo.com atau 013-3385868.


ANTARA PENGALAMAN JEMAAH KAMI

Jemaah di hadapan hotel, berdekatan Masjid Nabawi
"Alhamdulillah, memang antara trip umrah terbaik yang pernah saya ikuti. Walaupun pakej ni takda makan, tapi ia tiada masalah langsung, malah lagi bagus sebab tak perlu terkejar-kejar dari masjid ke hotel pasal nak makan. Lagipun banyak kedai makan di sekitar masjid. Terasa macam satu family dengan jemaah lain. Cara makan beramai-ramai dalam talam memang unik dan berbeza. InsyaAllah tahun depan saya nak ikut lagi"
Hj. Saat & keluarga, Batu Pahat (Allahyarham)


"InsyaAllah saya akan syorkan sedara dan kawan lain ikut trip ni. Mula-mula cuak juga sebab naik BIMAN dan nama BAJET, tapi Alhamdulillah semua lancar. Makan sendiri takda masalah InsyaAllah. Value for money. Syabas kepada Hj. Zikri & team"
Khir Ariffin & Keluarga, Cheras


"Alhamdulillah, trip umrah dengan Hj Zikri memang best dan ada kelainannya. Walaupun trip tunda dari Disember ke Mac 2011 (sebab visa), satu perjalanan yang amat istimewa. Terasa jemaah seperti sebuah keluarga rapat. Tazkirah dan pengisian ilmu banyak membantu transformasi dan kesan dalam ibadah ini. Dengan pendekatan santai dan bersahaja, ia amat terkesan, Alhamdulillah"
Wan Rafidah & sahabat, Ulu Selangor.