Monday, October 8, 2012

NEW ZEALAND MOTORHOME (Guided Self Drive)







SEKILAS PANDANG

Mengembara di New Zealand (South Island) yang dikurniakan Allah keindahan alam serta penduduk yang ramah dengan mengenderai MOTORHOME (rumah bergerak) atau kereta/van/mpv. Dikenali dengan antara tempat “mesti pergi” untuk trip meilhat keindahan alam. Kita pergi pada musim luruh (Mac), musim bunga (Sept & November), musim panas (Disember) kerana cuaca yang selesa, serta pemandangan yang amat cantik, MasyaAllah.
JENIS PERGERAKAN

  1. MOTORHOME (dr RM1450/org ground) : Tarikh trip tetap seperti di bawah, ATAU
  2. VAN/MPV/KERETA (dr RM1990/org ground) : Tarikh tetap ATAU tarikh sendiri (jika berminat bawak kereta/van, sila KLIK DI SINI)
TARIKH TRIP 2016
  • 14-19 Mac 2016 (TUTUP, PENUH)
  • 22-27 Ogos 2016
  • 12-17 Sept 2016
  • 28 Nov - 3 Dec 2016
  • 5 - 10 Dec 2016
  • 12-17 Dec 2016

TARIKH TRIP 2017
  • 13-18 Mac 2017
  • 11-16 Sept 2017
  • 27 Nov - 2 Dec 2017
  • 4 - 9 Dec 2017
  • 11 - 16 Dec 2017
  • 18 - 23 Dec 2017

TARIKH SENDIRI ? 
Boleh untuk Self Drive Guided naik  KERETA / VAN / MPV insyaAllah.
Harga dr RM1990-RM2490/org untuk ground (kenderaan, penginapan, gps, buku guidance dan option dgn driver) pada tarikh telah tetap atau tarikh sendiri?. Sila KLIK SINI. 

Ronda NZ naik kereta/van/mpv samada self drive atau dengan pemandu
juga menarik dan sesuai terutama untuk yg agak berumur, ada anak kecil,
tak larat memandu dan lebih mudah insyaAllah. 




TRIP MOTORHOME



ISTIMEWA TRIP INI (MOTORHOME)

·         Pengalaman memandu & menaiki motorhome

·         Bergerak, masak, makan, tidur, mandi di dalam motorhome.

·         Motorhome lengkap dgn katil, tempat tidur, sinki, dapur memasak, cabinet, alatan memasak, kerusi & meja makan.

·         Pergerakan, solat, makan dan berkelana secara jemaah

·         Melihat keindahan alam 4 musim pada satu masa

·         Aktiviti pelbagai (bungee jump, jet boat, antartica experience dan lain)




MOTORHOME
Kami mempunyai 3 jenis motorhome iaitu

  • Motorhome 2 DEWASA (tanpa tandas)
  • Motorhome 4 DEWASA (tanpa tandas)
  • Motorhome 6 DEWASA (dengan tandas)



MOTORHOME 2 DEWASA(tanpa tandas)
Sesuai untuk 2 dewasa + 1 kanak2/bayi
Transmisi Manual. (Opsyen Upgrade Auto ada). 
Petrol/diesel. Ada sinki, dapur masak &
peralatan asas memasak, peti ais, katil (tukar jadi kerusi pd siang hari), 
Pinggan mangkuk & sudu garpu untuk 2 orang.
Boleh sewa : bantal, selimut tebal, tuala, cadar, kerusi & meja picnic, dan lain2.



MOTORHOME 4 DEWASA (tanpa tandas)
Sesuai untuk 3-4 dewasa.
Transmisi Manual (ada opsyen upgrade ke AUTO).
Petrol/diesel. Ada sinki, dapur masak &
peralatan asas memasak, peti ais, katil (tukar jadi kerusi pd siang hari), 
Pinggan mangkuk & sudu garpu untuk 4 orang.
Boleh sewa : bantal, selimut tebal, tuala, cadar, kerusi & meja picnic, dan lain2.


MOTORHOME 6 DEWASA (dengan Tandas & Shower)
Sesuai untuk 5-6 orang. Transmisi Manual (ada opsyen upgrade ke AUTO)
Diesel sahaja. Ada sinki, dapur masak &
peralatan asas memasak, oven, peti ais, katil (tukar jadi kerusi pd siang hari), 
Pinggan mangkuk & sudu garpu untuk 6 orang.
Boleh sewa : bantal, selimut tebal, tuala, cadar, kerusi & meja picnic, dan lain2.


MAKAN MINUM

Kebanyakan bahan makanan kita bawa dari Malaysia dan kita masak atau panaskan di dalam motorhome. Memasak dan makan akan buat berjemaah bila berkesempatan. Alatan memasak asas dan dapur memasak ada dalam motorhome. Kami akan berikan senarai bahan makanan dan keperluan lain yang perlu di bawa oleh semua peserta. Ini memastikan kos terkawal dan bahan makanan yang halal. InsyaALlah.



PENGANGKUTAN & PEMANDUAN

Kita drive sendiri motorhome tu. Pergerakan dalam kumpulan di bantu oleh pengurus trip kami, buku panduan trip kami, GPS (Global Positioning). Setiap pagi ada taklimat untuk bincang perjalanan. Peserta bebas bergerak menurut minat dan bajet masing-masing ke tempat-tempat menarik, dan berjumpa di checkpoint ditetapkan pada masa tertentu. Ini membantu peserta menikmati percutian ini dengan terbaik bergantung kepada bajet & minat masing-masing.


Pemanduan adalah seperti di Malaysia (steering kanan). Lesen Malaysia (Kelas D) sah digunakan di sini. Kebanyakan undang-undangnya hampir sama di Malaysia dan peserta di minta menurut peraturan kerana pemantauan & penguatkuasaan yang ketat di sini.



SOLAT

Solat mesti dilakukan pada masa yang ditetapkan oleh Allah Taala. Kita akan buat solat berjemaah di mana-mana tempat yang boleh bila ada kelapangan atau solat musafir dalam kenderaan, bergantung kepada keadaan.




HARGA

MAC, SEPT, NOV TRIP 2016
Jumlah PESERTA per motorhome
Harga seorang 
(2 thn ke atas)
Jenis 
Motorhome
6 orang
RM1450
6 dewasa
dengan tandas
5 orang
RM1740
4 orang
RM2175
4 orang
RM1500
4 dewasa
tanpa tandas
3 orang
RM2000
2 orang
RM2200
2 dewasa tanpa tandas


DISEMBER TRIP 2016

Jumlah PESERTA per motorhome
Harga seorang 
(2 thn ke atas)
Jenis 
Motorhome
6 orang
RM1600
6 dewasa
dengan tandas
5 orang
RM1920
4 orang
RM2400
4 orang
RM1750
4 dewasa
tanpa tandas
3 orang
RM2333
2 orang
RM2500
2 dewasa tanpa tandas

NOTA : Untuk BAYI (umur kurang 24 bulan semasa trip bermula), tiada bayaran dikenakan. Bayi tidak di kira sebagai peserta tetapi hendaklah di daftarkan dan mesti duduk di baby seat semasa perjalanan di dalam motorhome. 

AURAT/MAHRAM : Peserta berkongsi per motorhome hendaklah yang mahram (tiada isu aurat) 

Harga tertera adalah jumlah yang perlu dibayar kepada kami. Perubahan mungkin berlaku jika ada perubahan kos, kadar pertukaran mawatang dan lain-lain sebab.





Harga termasuk (SILVER PACK)

  • Sewa motorhome
  • Insurans motorhome 
  • Sewa Alatan asas memasak dalam motorhome
  • Sewa Pinggan mangkuk dan gelas asas dalam motorhome
  • Sewa GPS (dah set) & walkie talkie TripKekawan 
  • Buku Panduan Perjalanan Self Drive TripKekawan
  • Pengurus Trip bersama dalam kumpulan





Harga TIDAK termasuk
  • Tiket penerbangan (pergi balik CHRISTCHURCH NZ)
  • Security Deposit (guna kad kredit peserta sewaktu ambil kenderaan)
  • upgrade ke GOLD atau PLATINUM PACK (reduce insurance liability, reduce security bond, free upgrade Auto, complimentary/free rental of towels/blanket & bedding kit, heater, picnic chairs & table, baby seat, extra drivers, etc.)
  • Minyak kenderaan, parking, kos campsites. 
  • Penginapan dan ground arrangement di luar tarikh trip
  • Makan minum dan lain-lain (bahan makanan kebanyakan bawa dr Malaysia. Kami akan advise dan berikan senarai sebelum trip)


TIKET PENERBANGAN
Tiket penerbangan peserta boleh beli online (www.skyscanner.com.my) atau dari mana-mana ejen tiket. Pastikan anda telah berada di CHRISTCHURCH semasa trip bermula (8am) dan penerbangan pulang selepas tamat trip (selepas 6pm). Bajet flight dalam RM1600-4000/org untuk return tiket.




BERMINAT?
Sila DOWNLOAD BORANG PENDAFTARAN di sini (klik sini), isikan dan ikut arahan dalam borang tersebut.

Jika ada masalah untuk download, sila emailkan TARIKH TRIP, NAMA ANDA, NO HP, ALAMAT ke tripkekawan@yahoo.com






ITINERARI
(kami bantu urus Ground sahaja)


HARI 1. CHRISTCHURCH ke OMARAMA

Shuttle dari airport ke depot motorhome untuk taklimat dan ambil kenderaan serta urusan paperwork. Kemudian, mula bergerak melalui & menikmati jalan cantik serta pemandangan indah dan tasik besar (Lake Tekapo dan Lake Pukaki). Tidur di campsite.
 

HARI 2. OMARAMA > WANAKA > QUEENSTOWN

Pagi boleh lihat demonstrasi mengetam bulu kambing. Kemudian ke Wanaka utk ke Puzzle World Wanaka dan beli cenderahati di pekan ini. Perjalanan melalui antara jalan terindah dan berbeza muka bumi. Lewat petang ke Queenstown untuk bermalam.



HARI 3. QUEENSTOWN > TE ANAU

Free & Easy. Aktiviti di Queenstown, (bungee jump, tarian haka, cable car, jet boat, dan lain-lain). Petang bergerak ke campsite di Te Anau.



HARI 4.  TE ANAU > MILFORD SOUND > DUNEDIN

Awal pagi boleh ke Milford Sound untuk naik bot terkenal untuk melihat keindahan fiord New Zealand yg terkenal seluruh dunia. Tengahari bergerak ke Dunedin melalui jalan bukit yang banyak lokasi penggambaran Lord of The Rings dan juga lapangan gandum yg amat luas. Ke Peninsula Otago untuk melihat ratusan/ribuan burung albatross dan juga penguin kecil di tepian pantai sini. Bermalam di sekitar Peninsula Otago.



HARI 5. DUNEDIN >  TIMARU

Awal pagi ke bandar Dunedin. Free & Easy. Boleh lawat kilang Cadbury’s. Bergerak ke Oamaru & Timaru sambil singgah di Moeraki Boulders (ada banyak batu bulat besar di tepian pantai), boleh main pantai dan juga tengok cara keju tradisional di buat di Oamaru. Bermalam di Timaru.



HARI 6. TIMARU > CHRISTCHURCH

Pagi gerak ke Christchurch. Free & Easy. Boleh tengok binatang di Safari Park atau pengalaman mengembara antartika di Antartica Exhibition Centre, atau memandu kereta kebal. Petang, pulangkan motorhome ke depot. InsyaAllah semua peserta mendapat pengalaman yang menarik dan pemandangan alam yang sungguh indah.



TRIP SELESAI.




BERMINAT?
Sila DOWNLOAD BORANG PENDAFTARAN di sini (klik sini), isikan dan ikut arahan dalam borang tersebut.

Jika ada masalah untuk download, sila emailkan TARIKH TRIP, NAMA ANDA, NO HP, ALAMAT ke tripkekawan@yahoo.com







masak & makan jemaah

Lindis Pass, jalan ke Wanaka

Lake Pukaki

EROPAH 7 NEGARA.

FRANCE, SWISS, GERMANY, LUXEMBOURG, NEDERLAND, BELGIUM, UK.

(Guided Self Drive) dari RM3750/orang, tak termasuk tiket penerbangan





SEKILAS PANDANG

Berkelana di 7negara Eropah barat dengan memandu sendiri. Hampir 2 minggu semasa musim bunga dengan cuaca menarik serta melihat keindahan alam Allah di Eropah, jalan yang cantik, sejarah , monument dan kemajuan negara Eropah barat dengan kebebasan pemanduan sendiri.



TARIKH TRIP
  • 29 Mei - 6 Jun 2016





ISTIMEWA TRIP INI

·         Pengalaman memandu di jalan Eropah yang indah, pemandu berdisiplin & berkualiti tinggi

·         Menikmati keindahan alam semasa musim bunga dan cuaca selesa macam dalam air-cond.

·         Melihat tempat-tempat popular di Negara Eropah dan sejarahnya

·         Melawat muzium utama & popular di Eropah

·         Boleh shopping barangan berjenama pada kos yang lebih murah berbanding di Malaysia

·         Pengalaman memasak, solat berjemaah dengan peserta trip ini

·         Ziarah masjid dan bersama muslim di Eropah dan mengenali mereka.





 HARGA (GROUND)



PAX Sharing per kenderaan

DEWASA

(12 thn ke atas)

KANAK-KANAK

(2-12thn)

BAYI (< 2 thn).

Tak kira as PAX

4 orang /kereta

RM3750

RM3750

Percuma

3 orang/kereta

RM4737

RM4737

Percuma

2 orang/kereta

RM6730

RM6730

Percuma

6 orang /MPV

RM3750

RM3750

Percuma

7-8 orang /van

RM3750

RM3750

Percuma



Harga termasuk

  • Penginapan Hotel bajet / apartment (twin/triple sharing)
  • Kenderaan sewa (kereta Ford Focus Manual atau setarafnya, kongsi 4 org per kereta. Atau Van 8 seater manual Merc Vito atau sekelasnya, kongsi 7-8 org per van)
  • Insurans Basic utk kendetaan sewa 
  • Feri atau EUROTUNNEL ke UK (pergi balik)
  • Sewa GPS dan buku panduan trip kami
  • Pengurusan Trip & Koordinasinya
  • Pengurus Trip bersama dalam kumpulan


Harga TIDAK termasuk

  • Tiket penerbangan ke PARIS. 
  • Refundable Security Deposit kenderaan (semasa nak ambil kenderaan)
  • Upgrade ke Full Insurance Coverage utk kenderaan
  • Makan minum (guide akan bawa/tunjuk tempat makanan halal)
  • Tiket masuk ke attractions dan kos aktiviti
  • Kos minyak, parking, tol kenderaan (share dengan rakan kenderaan di sana)
  • Lain-lain kos persendirian




BERMINAT & NAK DAFTAR?

Sila DOWNLOAD BORANG di sini (klik di sini), isikan dan ikut arahan dalam borang tersebut. 

(jika ada masalah download borang tersebut, sila emailkan NAMA, NO HP, EMAIL dan TARIKH & TRIP PILIHAN anda ke tripkekawan@yahoo.com)






ITINERARI


HARI 1. 29 MEI PARIS > SWISS ALPS (LAUTERBRUNNEN)

Awal pagi (7am) berjumpa di Airport CDG Paris. Taklimat dan proses collect kenderaan.  Perjalanan ke Switzerland melalui highway bertol Perancis dan memasuki Swiss. Selepas melepasi border Swiss, terus jalan Pergunungan Alps yang cantik serta gunung ganang.

(NOTA : Jika penerbangan peserta tiba lebih awal, kami boleh bantu uruskan penginapan (kos tambahan) untuk malam tersebut beserta pengangkutan dari penginapan ke airport. )



HARI 2. 30 MEI.  LAUTERBRUNNEN

Aktiviti bebas.
Peserta boleh naik ke Jungfrau (puncak tertinggi di Eropah) dan main salji – naik tren. Atau ke Murren menaiki kereta kabel dan tren. Atau boleh berehat di sekitar kawasan pergunungan ini.



HARI 3. 31 MEI.   LAUTERBRUNNEN > METZINGEN > STUTTGART

Awal pagi bergerak masuk ke Germany untuk ke Factory Outlet Metzingan (antara terbesar di Eropah). Kemudian ke Stuttgart. Aktiviti bebas. (Boleh melawat muzium Porsche, muzium Mercedes Benz, atau membeli belah minyak wangi dan cenderahati di sekitar stesen keretapi.)



HARI 4. 1 JUN.    STUTTGART > SINSHEIM > MANNHEIM

Bergerak ke Sinsheim Auto Technik Museum (antara muzium teknologi, automotif, permotoran, penerbangan dan alat perang yang terbesar koleksi di Eropah). Atau boleh ronda lagi sekitar Stuttgart. Bermalam di Mannheim.



HARI 5. 2 JUN.   MANNHEIM > LUXEMBOURG > AMSTERDAM

Bergerak ke ibu Negara Luxembourg. Antara tarikan ialah istana lama, melawat kilang & factory outley porcelain Villeroy & Boch (jenama premium terkenal di Eropah). Aktiviti bebas.  Petang bergerak masuk ke Nederland dan tidur sini (Amsterdam).



HARI 6. 3 JUN   AMSTERDAM > BELGIUM

Lihat kincir-kincir angin di Zaans Schans dan kemudian teruskan perjalanan ke perkampungan nelayan di Volendam. Boleh juga masuk ke Amsterdam dan naik kapal cruise dan Madamme Tussauds Wax Museum. Kemudian memasuki Belgium. Ke Brugge dan bandar lama ini ada river cruise serta pembuatan coklat Belgium. Boleh melihat proses pembuatannya.



HARI 7. 4 JUN   BELGIUM > UNITED KINGDOM

Akan ke Calais atau Dunkirk untuk menaiki feri memasuki UK. Selepas imigresen, akan ke Asford Factory Outlet. Kemudian bermalam berdekatan atau di pinggir sebelum London.



HARI 8. 5 JUN    UNITED KINGDOM

Boleh ke London pada awal pagi. Aktiviti bebas. Boleh lihat Buckingham Palace, Big Ben, London Tower Bridge, Madamme Tussauds Wax Museum London menaiki tren & bas. Lewat petang bergerak ke Folkestone.



HARI 9. 6 JUN   UNITED KINGDOM > PARIS

Awal pagi menaiki feri kembali ke Paris. Tiba di Paris, aktiviti bebas. Eifel Tower, Champ De Ellysse, Louvre Museum dan lain-lain tarikan yang banyak di sini. 6pm Trip Selesai.


TRIP SELESAI. 




Lauterbrunnen, Swiss

Peserta bersama kenderaan2 mereka

Bruges Belgium

Amsterdam, Nederland
naik charter train untuk ke puncak Jungfrau
(tertinggi di Eropah)


EROPAH WINTER 4 NEGARA Guided Self Drive (France, Belgium, Nederland > UK)

EROPAH WINTER 4 NEGARA 16-20 DIS 2014


Trip musim sejuk & salji di Eropah, guided self drive. Juga boleh nak shopping sebab biasanya masa musim ni banyak Sales Murah sempena pra Krismas insyaALlah. Suhu di sekitar 10c hingga -5c bergantung kepada cuaca, lokasi dan keadaan. Wallahu alam.

TARIKH

  • 16 - 20 Disember 2014
  • 19 - 23 Disember 2015


KOS 
RM 2750 /dewasa (Ground shj), diskaun RM500 utk kanak2 (2-12 thn), bwh 2 thn FREE.



PERJALANAN

  • (Hari 1)  : Trip mula di Paris CDG Airport 8am. > Bruges Belgium > Amsterdam Nederland
  • (Hari 2) : Amsterdam, Zaans Schans, Volendam
  • (Hari 3) : Amsterdam > Ashford Factory Outlet > London (masuk UK via feri atau Eurotunnel)
  • (Hari 4) : London
  • (Hari 5) : London > petang balik ke Paris (via feri atau eurotunnel). dlm 8pm trip tamat.


KOS Ground termasuk

  • Penginapan bajet hotel/apartment (twin/triple/quad sharing)
  • Kenderaan sewa (peserta drive sendiri). Share 1 kenderaan (4 org per kereta atau 7-8 orang per van)
  • Insurans asas untuk kenderaan sewa
  • Guide muslim dalam trip ini
  • Penggunaan GPS kami yg dah set, walkie talkie dan buku Panduan Peserta Trip ini
  • Feri atau EuroTunnel France >UK (Calais > Dover UK > Calais)


KOS TAK masuk

  • Tiket penerbangan ke Paris (peserta beli sendiri)
  • penginapan dan pengangkutan di luar tarikh trip (peserta book sendiri, kami akan berikan panduan)
  • Minyak, tol, parking kenderaan
  • Lain-lain kos persendirian

NOTA

  • Tiket beli sendiri, online je senang. Biasanya kami suggest pakai www.skyscanner.com.my 
  • Peserta hendaklah berada di Paris CDG Airport (Terminal 1) pada atau sebelum 8am 16 Dis dan flight balik seawalnya 10pm 20 Dis. Ini kerana kita jangka 8pm baru habis trip di CDG Paris Airport juga.
  • Jika nak ronda Paris puas sikit, kami cadangkan extra 2 hari di Paris sahaja. Senarai cadangan penginapan akan kami berikan kepada peserta jika nak extra hari di sana. Maka, penerbangan anda kena sampai atau balik lebih lewat jika nak ronda ni. 



JIKA BERMINAT

  1. Download borang (klik sini) dan isikan borang serta ikut arahan pendaftaran di borang tersebut. (Jika tak dapat download borang, sila emailkan permintaan anda ke tripkekawan@yahoo.com)
  2. Booking RM200/orang (non refundable)
  3. Kami akan emailkan Panduan Peserta Trip (info tiket, penginapan, pemanduan, makanan, keselamatan, insurans, persediaan dan lain2 info)
  4. Baki bayaran 3 bulan sebelum trip
  5. Berjumpa di Paris CDG Airport dengan wakil kami pada pagi trip ini insyaAllah







Paris winter

Zaans Schans Amsterdam

Bruges Belgium


SPAIN & ANDALUSIA

TRIP SELF DRIVE GUIDED.
SPAIN (Madrid) & ANDALUSIA (Cordoba, Seville, Gibraltar, Granada, Malaga) 



Kota ALHAMBRA pada waktu malam.

SEKILAS PANDANG

Kelana muslim berkenderaan (self drive, kita drive sendiri dengan bantuan GPS dan guide dlm trip) dan ziarah tinggalan kerajaan Islam Andalusia di selatan Spain pada waktu musim sejuk (tak sejuk masa pun di Spain)


TARIKH TRIP

  • 11-16 Dis 2014  
  • 14-19 Dis 2015
  • Cuaca sekitar 10-15c (Spain & Andalusia)



ISTIMEWA TRIP INI

·         Pengalaman memandu di jalan Spain yang begitu best sekali

·         Melihat dan menghayati teladan dari tinggalan kerajaan Andalusia di Spain Andalus.



PROGRAM PERJALANAN / ITINERARI (11-21 Dis 2014)
  • HARI 1 (11 Dis) - bertemu di Madrid Bajaras Airport 9am. Madrid free & Easy.
  • HARI 2 (12 Dis) - Madrid > Cordoba (4 jam)
  • HARI 3 (13 Dis) - Cordoba > Seville > Gibraltar (4 jam)
  • HARI 4 (14 Dis) - Gibraltar > Granada (3 jam)
  • HARI 5 (15 Dis) - Granada > Malaga (1.5jam) > Madrid (4jam)
  • HARI 6 (16 Dis) - Madrid & fly balik.

KOS : RM2950/dewasa,   RM2550/kanak2 (2-12 thn),  RM1000/ bayi (24 bulan atau kurang)

KOS TERMASUK
  • Penginapan bajet hotel/apartment (twin/triple/quad sharing)
  • Sewa kenderaan (kereta/van manual) dengan insurans basic 3rd party
  • Guide Muslim Tripkekawan dalam trip
  • Sewa GPS kami, walkie talkie dan buku panduan trip

KOS TAK MASUK
  • Penerbangan pergi balik ke Madrid (beli sendiri, kami akan berikan flight cadangan)
  • Kos tol, minyak, parking kenderaan (peserta kongsi antara ahli kereta)
  • kos penginapan, pengangkutan di luar trip/itinerari
  • Tiket masuk attractions jika ada
  • Upgrade kenderaan ke auto dan insurans penuh.
  • Takaful Kembara & Insurans persendirian
  • Kos persedirian lain

JIKA BERMINAT NAK JOIN
  1. Daftar nama di borang. (KLIK SINI) untuk download borang dan isikan serta ikut arahan pendaftaran di borang tersebut. (jika ada masalah download, sila emailkan NAMA, NO TEL, TRIP & TARIKH ke tripkekawan@yahoo.com)
  2. Booking RM200/orang (non refundable, tiada pemulangan)
  3. Terima reply email dengan info trip, pembelian tiket dan info persediaan lain
  4. Baki bayaran 90 hari sebelum trip
  5. Terima itinerari dan panduan trip lengkap 3-4 minggu sebelum trip via email
  6. Jumpa wakil/guide tripkekawan pada hari pertama di Madrid Airport